You are here:

Как дроновете правят земеделието по-достъпно чрез намаляване на интензивността на труда – Историята на Айнем

Използването на селскостопански дронове помага да се направи селското стопанство по-достъпно чрез намаляване на интензивността на труда. И ето една история, която го доказва.

Айнем е професионален пилот на селскостопански дрон, който живее в район за отглеждане на ориз близо до Пенанг, Малайзия. Тя пръска и сее нивите на семейната си ферма, като същевременно предоставя услуги за растителна защита на съседните селяни. Айнем е майка на две деца и скоро очаква третото.

Закупувайки T16 през 2020 г. и T20 година по-късно, Айнем работи в оризова зона, където основният сезон продължава от февруари до август. Всеки работен ден е разделен на два периода, сутрин и следобед, от 8:00 до 12:00 часа и от 16:00 до 19:00 часа. Айнем се запознава със земеделските дронове чрез семейството и приятелите си в същото село и ги намира за интересни.

„Когато видях селскостопанския дрон за първи път, се заинтересувах, защото е много полезен за управлението на нашата семейна ферма“, каза Айнем.

Когато за първи път се запознава със земеделските дронове, Айнем първоначално е колеблива. Въпреки това, след като търси съвет от опитни селяни, тя бързо научава, че работата с машината не е толкова трудна, колкото си е мислила. С насоки от приятелите си, Айнем усвоява основните принципи на работа и успява да регулира скоростта на полета и режима на пръскане, за да работи по правилен начин.

Спомняйки си как се е почувствала, когато за първи път е научила за селскостопанските дронове, тя казва: „Без значение от какъв пол сте, можете да овладеете техниките за управление, стига да имате страст и желание да учите.“

Айнем създава акаунт в Tiktok, където да показва ежедневната си работа в услугите за растителна защита. С интегрирането на селскостопанските дронове това се превръща в значителен източник на доходи за нея. Според нея, използването на селскостопански дронове не само спестява пари в дългосрочен план, но и намалява тежестта върху нейния съпруг.

На новогодишния ден, семейният портрет на Айнем включва и техния селскостопански дрон. Тя споделя, че дронът е увеличил значително производството на ориз, като същевременно е спестил работна сила, време и разходи за пестициди. Това, което преди е отнемало 2 часа за ръчно пръскане на хектар оризови полета за отстраняване на насекоми, сега отнема само 20 минути с помощта на селскостопански дронове.

„Фермери като нас наистина трябва да преминат към по-модерен модел на земеделие.“ Айнем е много оптимистично настроена за перспективата на селскостопанските дронове.