You are here:

Пилот на DJI Agriculture Drone – Кариера с голям потенциал в Украйна.

Професията пилот на дрон може да се разглежда като уникална кариера за бъдещето и търсена професия днес. Тъй като употребата на безпилотни летателни апарати нараства с огромна скорост, тези специалисти са най-търсени в селското стопанство. Колко реално може да печели един пилот на дрон в полеви условия, какво оборудване е необходимо и какви знания се изискват в тази професия? Павло Ласковец ще разкаже всичко.

DJI Agriculture Drone Pilot

Защо и как започна да работиш като пилот на дрон?

Работих в областта на продажбите и консултациите в продължение на много години и никога не съм се занимавал с управление на дронове. Току-що прочетох за възможностите на безпилотните самолети. Случайно видях в интернет обява за търсене на пилоти на дронове. Обадих се, отидох на интервю и започнах работа. Цялата ИТ сфера търпи бърз растеж в момента и технологиите в селското стопанство са част от това. Убеден съм, че новите технологии, които сега се прилагат в селското стопанство, ще доведат до радикална промяна в перспективите на индустрията и ще направят работата на терен възможно най-ефективна и ефективна. Само тази година дроновете се използват за работа на 4 пъти повече полета, отколкото преди година. В световен мащаб БПЛА изживяват истински бум. Съвсем наскоро Илон Мъск каза, че първите дронове скоро ще работят на Марс.

Помните ли първия си полет? Какъв дрон използвахте?

Да, помня го ясно. Беше много интересно и в същото време малко тревожно. Преди това прекарах дълго време, разпитвайки старши колеги за подробностите и се опитах да се подготвя възможно най-добре за всички непредвидени ситуации, които теоретично биха могли да възникнат. Първият ми дрон беше DJI Agras T16. Започнах със сушене на слънчоглед и царевица. Според мен няма по-добър инструмент от дрон за заместване на традиционните методи за изсушаване. Обикновено, ако културата е висока, тогава пръскачката ще работи, но полученото унищожаване на културата е доста значително; Губи се 3–7% от реколтата. Това са огромни суми пари на хиляда хектара и това е едно от предимствата, които използването на дронове може да ви даде.

Наистина ли използването на дрон спестява пари на земеделските производители?

Нека направим сметката. В дългосрочен план използването на дронове може да намали необходимите химикали на хектар с 50%. За да третирате културите със спрей за изсушаване, са ви необходими три литра химикали и 150–200 литра вода. За 100 хектара това са 15-20 тона вода. Пръскането с дрон изисква само 1,5 литра препарат и 5–6 литра вода. Това са 600 литра на 100 хектара. Ако полето е 10 000 хектара, тогава спестяванията ще бъдат 2000 кубически метра вода, което е цял олимпийски басейн или месечната консумация на вода на осем 9-етажни сгради в центъра на Киев. Спестяванията също са очевидни – можете да постигнете същия резултат или по-добър, като същевременно пестите ресурси.

DJI Agriculture Drone Pilot

Смятате ли, че един пилот на дрон има нужда от образование по селско стопанство? Какви знания са им необходими?

Мога да кажа, че е възможно да работиш като пилот на дрон без специално образование. За някои са достатъчни няколко дни обучение; за други един месец не е достатъчен. Това не е въпрос на способности, а на това дали човекът може да се учи от връзката наставник-практик. Трябва да имаш точен алгоритъм в главата си, който да следваш в конкретна ситуация. Можете да прочетете стотици ръководства, но практическият аспект е основният. Пилотът на дрон трябва едновременно да бъде агроном и да знае как да изкопае правилния изкоп в полето, и математик, за да направи необходимите изчисления.

Каква е средната производителност на работа с дрон?

Производителността зависи от три фактора – квалификацията на пилота на дрона, времето и условията на полето. Средно можете да третирате от 50 до 120 ха с един дрон за една смяна. Една смяна може да продължи от 8 до 14 часа на ден. За един час непрекъсната работа можете да направите средно около 10 ха. Обикновено разликата в производителността е значителна, но това много зависи от това дали полето е равно или не, дали е единична единица и дали трябва да се преместите на други парцели. Това е трудна работа, ако полето има много стълбове, храсти, дървета, блата, сложна топография или форма и т.н. Ако има много малки полета, понякога се изразходва много повече време за пътуване и разполагане на оборудването, отколкото за действително извършване на работата.

DJI Agriculture Drone Pilot

От какъв комплект оборудване се нуждае един пилот за непрекъсната работа?

Стартовият комплект за един пилот включва дрон, генератор, шест батерии и зарядно устройство. По правило за удобна и безпроблемна работа двама пилоти трябва да пътуват до полето с автобус с 12 батерии, три зарядни устройства и три генератора. Имате нужда от дизелов генератор с резервна мощност. В нашия случай използваме генератор с мощност 5,5 kW. Също така препоръчвам да имате здраво въже и сапьорна лопата в превозното средство, за да сте сигурни, че няма да заседнете в някое от полетата.

Реалистично ли е да започнете този бизнес сами от нулата? Колко трябва да инвестирате в оборудване, в самия дрон?

Да, един човек може да направи това, при условие че имате подходящото превозно средство за работата. Оборудването плюс батериите и генераторът ще струват около 700 000 украински гривни. Все пак трябва да имате предвид, че генераторът тежи около 100 кг и трябва да го носите със себе си през цялото време. От чисто физическа гледна точка е по-лесно двама пилоти да работят заедно или поне пилот и помощник. Клиентът поема разходите както за работата, така и за транспортните услуги. Средно цените са от 350 UAH или повече на хектар. Следователно можете да покриете цената на дрона за 20 работни дни и след това да започнете да печелите пари. Например през миналия сезон направих приблизително 100 смени, пръскайки пестициди и изсушаване. Печалбите не са лоши, но трябва да имате предвид данъците и оперативните рискове, които не са тривиални. Освен това работата с дрон е разрешена само през нощта и не всеки може физически да върши работата.

DJI Agriculture Drone Pilot

Колко може да изкара един пилот на дрон за сезон или за смяна?

Заплащането зависи от квалификацията на пилота и от това как мениджърът на предприятието оценява работата. Средно един пилот на дрон печели от 20 до 50 UAH на хектар. Някои компании имат ротация: например пилот работи 15 смени, след което прекарва еквивалента на 15 смени у дома.

Как намирате клиенти? Кои методи са най-ефективни?

Всички методи са добри: обаждания, реклама, публикуване в интернет… можете да опитате всичко. Представянето на услугите на фермерите на полето работи много добре, защото технологията е сравнително нова и те трябва да я видят, за да се убедят, че работи. Ако едно предприятие има солидна репутация и набор от клиенти, тогава е много по-лесно да намерите нови.

Кои са най-редовните клиенти за тези услуги, големи агробизнеси или малки фермери?

Нашите клиенти са малки, средни и големи ферми и агробизнеси: от 50–80 хектара и нагоре. Малките клиенти нямат възможност да си купят пръскачка, средните наемат някой да свърши работата, когато не могат да донесат пръскачката на полето, а големите агробизнеси не винаги разполагат с достатъчно специалисти в разгара на сезона. Така наемането на пилот на дрон е очевидна печалба за всички ферми.

DJI Agriculture Drone Pilot

Тази работа е сезонна, така че какво прави пилотът на дрон през зимата?

Пилотът на дрон е обучен специалист по агрономия и прецизно земеделие, който може също така да предоставя консултантски услуги и услуги по поддръжка, ремонтни услуги, избор на дронове и други услуги. Така през зимата пилотът може да използва максимално своите знания и умения и да печели от това.

Какъв е вашият план за действие, когато получите поръчка за услуги за обработка на полето с дрон?

Първо, трябва да научите за пътищата за достъп до планираното поле и високите точки от агронома на фермата или друг служител, защото колкото по-добре планирате летателната мисия, толкова по-проста ще бъде тя. След това отиваме на полето, намираме най-добрата точка за изстрелване на дрона и измерваме дължината на полето. Най-добре е разстоянието от точката на излитане до края на полето да е не повече от 2 км. При тази дистанция на полета и батерията на дрона, и обемът на резервоара ще са достатъчни. Всичко, което е необходимо за планиране на работата на полето, е работна височина, потребление на хектар и ширина на полета. Най-накрая е време да разопаковате оборудването и генераторите и да се захванете за работа. Трябва да се отбележи, че времето и условията, при които химикалите могат и не могат да работят, са много важни. Агрономът дава зелена светлина за работата, но можем и да обменим мнения дали си струва или не да започваме работата. Всички страни имат интерес работата на полето да върви както трябва. Фермата доставя вода, химикали и други консумативи за дроновете.

Как се изгражда карта на полето? Как заобикаляте препятствията в полето?

Първоначално, когато нямах малкия дрон DJI Phantom 4 RTK, използвах Agras T16 и изглаждах контурите ръчно. Ако полето има препятствия като дървета или стълбове, за да избегна инциденти, задавам +2-3 метра безопасно разстояние от препятствието. Ако дронът долети до него, специалният радар ще се включи.

Основното нещо, което DJI предоставя със своите дронове Agras T20, е феноменалната лекота на операция, което го прави популярен. В края на краищата, аграрният дрон е сложно превозно средство, което изисква опитен пилот, а DJI спечели и задържа нишата за лесни за използване дронове.

Agras T20 може да работи напълно автономно: всичко, което трябва да направите, е да зададете параметрите и дронът ще работи на всякакъв вид земеделска земя, в полета и в овощни градини. Оборудван с дигитален радар за всички страни, този дрон ефективно избягва препятствия по време на полети. В стандартната конфигурация T20 е оборудван с RTK функция за позициониране и точност на сантиметри. Това му позволява да върши ежедневната си работа напълно автономно и без грешки. Благодарение на усъвършенстваната система за пръскане, той безупречно защитава растенията.

Как общувате с клиента? Как клиентът приема извършената от пилота работа?

Съгласувам целия списък със задачи и график предварително с клиента. Професионалният дрон не пропуска нищо по време на процедурата, така че няма проблеми на този фронт. Вятърът може да бъде проблем, така че ако се усили, трябва или да намалите височината на дрона, или да летите по-бавно. Каквото и да правите, при силен вятър ще има отклонения, но агрономите са запознати с това.

Фермерите често казват, че въздушното пръскане от самолет е по-добро от това с дрон. Как обосновавате избора да използвате дрон?

Основното предимство на обработката с дрон е мобилността на екипа и обработката на труднодостъпни части от полето. Лесно е дрон да лети там, където тракторът не може да мине. Съвсем просто: дрон лети на 4 метра над нива, самолети на височина 20-30 метра и не мисля, че хората, които живеят близо до нивите, биха се зарадвали, ако химикалите паднат върху земята им или по-лошо, върху тях. Един самолет не винаги може да третира всяко поле. Няма достатъчно самолети за всички, а минималната цена на това лечение започва от 500 UAH на хектар. И това не включва прилагането на химикала и каквито и да е пропуски за третиране. Ще кажа едно нещо – през последните няколко години една пета от украинските пилоти в агроавиацията станаха пилоти на дронове.

По един или друг начин работата включва използването на опасни химикали. Как се предпазвате?

Пилотът на дрон има значително по-малко контакт с химикалите, отколкото пилот на селскостопански самолет или водач на пръскачка. Ние управляваме дрона от ръба на полето, така че може да бъдем частично изложени на химикала, когато третираме близките площи и когато химикалът се излива в контейнера на дрона. Здравето е важно, затова имаме специални маски с респиратор, ръкавици и очила.

DJI Agriculture Drone Pilot

Случвало ли ви се е дрон да се разбие и да се разпадне?

Не никога. Но всичко, което лети, може да се разбие. И всеки, който е казал, че дроновете не могат да се развалят, греши. Най-често дроновете се разбиват поради човешка грешка. Основни причини са че дронът е сглобен неправилно или местната област е била лошо тествана.

Съжалявал ли си някога, че стана пилот на дрон?

Не съжалявам. Излязох от зоната си на комфорт и това ми даде възможност да видя много повече от преди. Научих не само за управлението на дронове, но и за управлението на глобалните процеси, подкисляването на почвата, недостига на вода и много други. Ако не променим подхода си към земеделието точно сега, може да загубим целия сектор.

Какво според вас е бъдещето на дроновете в Украйна?

Те имат голямо бъдеще в този сектор и очаквам дроновете да се разпространят още повече в земеделските практики. Няма да има голяма конкуренция — има много работа за всички. Например само за третиране на всички полета на Тернопол ще са необходими около 400 дрона. Бих искал да вярвам, че пилотите скоро ще седят в удобни офиси и ще управляват автономни дронове.

Какво ще кажете на всички начинаещи предприемачи в полевото пръскане с аграрни дронове?

Преценявайте силните си страни трезво и критично и инвестирайте правилно в обучение – учете се само от професионални практици, които вече са правили грешки в тази област и са готови да споделят опита си. Това ще ви помогне да избегнете грешки в собствената си работа.